Αιτήσεις για επιχορήγηση μέσων ενεργητικής προστασίας από τον ΕΛΓΑ
10 Ιουλίου 2016
Πολλαπλή Συμμόρφωση
17 Ιουλίου 2016

Βασικές αρχές καλλιέργειας αρωματικών φυτών

Τα αρωματικά φυτά (αποκαλούμενα και φαρμακευτικά) έχουν ευχάριστη οσμή και παράγουν βιολογικώς δραστικές ενώσεις με θεραπευτική δράση. Περιέχουν πτητικές αρωματικές ουσίες, προκειμένου να προσελκύουν έντομα για την επικονίαση ή λειτουργούν ως απωθητικά έναντι ανεπιθύμητων ζώων, εντόμων και μικροβίων. Τα Α/Φ φυτά χρησιμοποιούνται είτε ως ξηρό είτε ως χλωρό φυτικό υλικό, είτε ως παραλαμβανόμενο αιθέριο έλαιο. Σήμερα η χρήση των Α/Φ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη.

Τα Α/Φ φυτά πολλαπλασιάζονται είτε με σπόρο (δεν συστήνεται επειδή δεν προσφέρει σταθερότητα του προϊόντος που απαιτείται για την προώθηση των Α/Φ στην παγκόσμια αγορά), είτε με μοσχεύματα (συστήνεται ως μέθοδος δεδομένου ότι τηρείται η άριστη φυτοϋγεία και οι καλλιεργητικές τεχνικές, ώστε να διατηρούνται τα φυτά σε άριστη κατάσταση).

Οι βασικές αρχές για την καλλιέργεια Α/Φ φυτών περιλαμβάνουν:

  • Προετοιμασία των αγροτεμαχίων όπου θα εγκατασταθεί η καλλιέργεια (όργωμα, καταπολέμηση ζιζανίων, αύξηση της οργανικής ουσίας με προσθήκη εδαφοβελτιωτικών)
  • Επιλογή κατάλληλου πολλαπλασιαστικού υλικού και μετά την φύτευση εφαρμογή άρδευσης για καλύτερη προσαρμογή του φυτού με τις νέες συνθήκες εδάφους
  • Ακολουθεί καταστροφή ζιζανίων (με μηχανήματα ή με το χέρι) ή εναλλακτικά προτείνεται σπορά με ψυχανθή φυτά μεταξύ των γραμμών, τα οποία δεν επιτρέπουν στα ζιζάνια να αναπτυχθούν και δεσμεύουν N εμπλουτίζοντας το έδαφος.
  • Όσον αφορά την άρδευση εφαρμόζεται σύστημα στάγδην άρδευση ή μπεκ καταιονισμού. Αρκετά όμως Α/Φ καλλιεργούνται ως ξηρικές καλλιέργειες.
  • Κατά τη συγκομιδή να συγκομίζεται μόνο το εμπορεύσιμο μέρος του φυτού, στη σωστή ώρα της ημέρας ανάλογα με το φυτό που καλλιεργείται και πρέπει να γίνεται σωστή μεταχείριση του υλικού κατά τη μεταφορά και τη διαδικασία ξήρανσης.
  • Μετά τη συγκομιδή και τον καθαρισμό, το φυτικό υλικό πρέπει να αποξηρανθεί ώστε να αποθηκευθεί μέχρι τη χρήση του. Η αποξήρανση γίνεται σε ειδικούς φούρνους με διοχέτευση ρεύματος αέρα.

Ενδεικτικά Α/Φ φυτά:

  • Ετήσια: Βασιλικός, Κορίανδρος, Μάραθος, Γλυκάνισος, Χαμομήλι
  • Πολυετή: Ρίγανη, Λεβάντα, Φασκομηλιά, Θυμάρι,Δενδρολίβανο,