Η εισαγωγή καινοτομιών στον αγροτικό τομέα είναι μια διαδικασία, η οποία συναντά σημαντικά εμπόδια και δεν προχωρά με τους επιθυμητούς ρυθμούς. Η κατάσταση αυτή έχει αναγνωριστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Για το λόγο αυτό η Ε.Ε. έχει συστήσει την Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας.
Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως κεντρικούς στόχους να:
Στην πρωτοβουλία αυτή κομβικό ρόλο κατέχουν οι Επιχειρησιακές Ομάδες. Οι Ομάδες αυτές δημιουργούνται για να αναζητήσουν ή να δοκιμάσουν μια νέα ιδέα η οποία θα έχει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα προς την κατεύθυνση της
Για τη σύσταση της Επιχειρησιακής Ομάδας το μόνο που απαιτείται είναι να υπάρχει ένα συμφωνητικό ή ένας κανονισμός στον οποίο περιγράφονται οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις των μελών που την απαρτίζουν καθώς και οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Σε μια Επιχειρησιακή Ομάδα μπορούν να συμμετέχουν:
Ο ελάχιστος αριθμός προσώπων (φυσικών ή και νομικών) που απαιτείται να συμπράξουν για τη σύσταση της Επιχειρησιακής Ομάδας έχει οριστεί σε δύο. Σε κάθε περίπτωση το ένα τουλάχιστον πρόσωπο θα πρέπει να δραστηριοποιείται στο γεωργικό τομέα.
Είναι σημαντικό τα μέλη της Επιχειρησιακής Ομάδας να κατανοήσουν και να αποδεχθούν ότι αλληλοσυμπληρώνονται. Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι στην περίπτωση που χρηματοδοτηθούν είναι απαραίτητο να αποδεχθούν να μοιραστούν τα αποτελέσματα της κοινής τους προσπάθειας με μέλη άλλων Επιχειρησιακών Ομάδων που αποτελούν το δίκτυο της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας.
Η χρηματοδότηση των Επιχειρησιακών Ομάδων παρέχεται μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). Το Μέτρο 16- Συνεργασία μπορεί να καλύψει δαπάνες υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου της Ομάδας και την επικοινωνία των αποτελεσμάτων του.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιδέα των Επιχειρησιακών Ομάδων μπορείτε να βρείτε στον ενημερωτικό οδηγό που έχει εκδώσει Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας