
Οι Αγορές Αγροτών είναι αγορές στις οποίες οι παραγωγοί μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές χωρίς να υπάρχει καμία διαμεσολάβηση.
Ο σκοπός των αγορών αυτών είναι να δημιουργηθούν συνθήκες προσφοράς και ζήτησης που να εξασφαλίζουν σημαντική μείωση στη ψαλίδα τιμής παραγωγού-καταναλωτή. Παράλληλα επιδιώκεται η ενίσχυση των εγχώριων προϊόντων και η αύξηση της ζήτησης με σκοπό την υποκατάσταση των εισαγόμενων προϊόντων σε τοπικό επίπεδο.
Στις αγορές αυτές μπορούν να συμμετέχουν μόνο αγρότες παραγωγοί που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όχι επαγγελματίες πωλητές.
Στις αγορές αγροτών προσφέρονται μόνο γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα καλλιεργημένα σε εγχώριες εκμεταλλεύσεις ανά περιοχή.
Στο χώρο της αγοράς τα προϊόντα είναι ταξινομημένα ανά κατηγορία σε βιολογικά, συμβατικά, φυτικής ή ζωικής παραγωγής προϊόντα βάσει εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας.
Αν και στο εξωτερικό η λειτουργία των Τοπικών Αγροτικών Αγορών έχει αξιοσημείωτη παρουσία στην Ελλάδα οι ως τώρα σχετικές πρωτοβουλίες είχαν μόνο πιλοτικό χαρακτήρα και παραμένουν μετέωρες λόγω αδυναμιών του θεσμικού πλαισίου, μείωσης των δημόσιων επενδύσεων και αντικρουόμενων τοπικών συμφερόντων.
Στην εποχή της εντυπωσιακής επιστημονικής προόδου, ο Αγροτικός τομέας έχει την ευχέρεια να αποτανθεί σε πολλές εναλλακτικές πηγές πληροφόρησης και συμβουλευτικής.
Είναι μάλιστα επιβεβλημένο, παρόλη τη σωρεία πληροφοριών που είναι διαθέσιμες στον τύπο και το διαδίκτυο, η κάθε εκμετάλλευση, δηλαδή ο κάθε αγρότης, να έχει το δικό του προσωπικό δίκτυο πληροφόρησης και ενημέρωσης. Το δίκτυο αυτό αποτελούν οι επιστήμονες της περιοχής είτε εργάζονται στον δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Είναι σίγουρο, ότι γεωτεχνικοί, γεωπόνοι, κτηνίατροι, αγροτο-οικονομολόγοι, τεχνολόγοι, μηχανολόγοι και άλλες ειδικότητες αγροτικών εφαρμογών αποτελούν ένα επαρκές και ευρύ δίκτυο που μπορεί να καλύψει όποιες ανάγκες προκύψουν.
Η Συμβουλευτική δεν έχει την έννοια της μονομερούς αποδοχής πληροφοριών αλλά της διαλογικής συζήτησης με τον σύμβουλο για να βρεθεί μια αμοιβαία κατανοητή και αποδεκτή λύση. Μονομερή πληροφόρηση αποτελεί η διαφήμιση, τυχαίες αναρτήσεις στο διαδίκτυο, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες και άλλες παρόμοιες πηγές.
Για να αξιοποιηθεί η παροχή συμβουλών ο αρχηγός της αγροτικής εκμετάλλευσης πρέπει να είναι έτοιμος να ρωτήσει και να ακούσει τον σύμβουλο.
Σήμερα υπάρχουν πολλές δυνατότητες επιμόρφωσης και κατάρτισης τυπικής και άτυπης στα πλαίσια προγραμμάτων δια βίου μάθησης. Τέτοια προγράμματα προσφέρονται στα πλαίσια ευρωπαϊκών πολιτικών αλλά και από πληθώρα ιδιωτικών φορέων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με ελάχιστο ή και μηδενικό κόστος ακόμα και με επιδότηση. Ιδιαίτερα εύχρηστη περίπτωση συνιστούν προγράμματα εξ’ αποστάσεως μάθησης μέσω διαδικτύου.
Μια σπουδαία πηγή γνώσης είναι η εμπειρία των συναδέλφων αγροτών, τοπικά και διατοπικά ακόμα και διεθνώς. Η δικτύωση είναι μεγάλο όπλο του σύγχρονου αγρότη και η συμμετοχή σε σχετικά forum ανταλλαγής απόψεων είναι επιβεβλημένη.
Δεν πρέπει να υποτιμάται και η σημασία της εμπειρίας και της γνώμης των μεγαλυτέρων που μπορεί να μην είναι ενημερωμένοι για την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, ξέρουν όμως και την τελευταία γωνιά του «αμπελοχώραφού» τους. Η γνώμη τους ακόμα και αν φαίνεται αντιδραστική ή «παλαιϊκιά» είναι πάντα χρήσιμη.
Για να αξιοποιηθούν θετικά όλες αυτές οι πηγές πληροφόρησης, γνώσης και σοφίας, ο αρχηγός της αγροτικής εκμετάλλευσης και οι συνεργάτες του που συνήθως είναι η οικογένειά του, πρέπει να αναπτύξουν θετικές συμπεριφορές και αποδοχή απόψεων που τους προτείνονται αλλά και κριτική διάθεση για όσα φθάσουν στην αντίληψή τους. Το φιλτράρισμα των προτάσεων μέσα από την συμβουλή των ειδικών, την εμπειρία, την παράδοση, τις προσωπικές γνώσεις και τις οικογενειακές ανάγκες της οικογενειακής εκμετάλλευσης είναι σοβαρό όπλο για την επιβίωση και ανάπτυξη της εκμετάλλευσης
Είναι η πιο συνηθισμένη στις αναπτυξιακές συζητήσεις μορφή πολυαπασχόλησης στον αγροτικό τομέα.
Αφορά στον συνδυασμό της αγροτικής παραγωγής με την παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας, εστίασης, αναψυχής, εκπαίδευσης, επαφής με την φύση και την παράδοση. Βασίζεται στην ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος από δύο πλευρές
- Αύξηση της απασχόλησης ενός υποαπασχολούμενου αγροτικού νοικοκυριού ή ακόμα και μιας μικρής κοινότητας με πλεόνασμα εργασίας.
- Αύξηση της τιμής των διατιθέμενων στους τουρίστες αγροτικών προίόντων λόγω της απευθείας διάθεσης ή /και της πρώτης μεταποίησης που υφίστανται αυτά στην οικογενειακή εκμετάλλευση (φρούτα και λαχανικά, μυρωδικά, σπιτικές κονσέρβες, μαρμελάδες, τυροκομικά, είδη οικοτεχνίας και χειροτεχνίας κα.)
Ο Αγροτουρισμός ανταποκρίνεται στις ανάγκες επιβίωσης μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, τόσο περιαστικών όσο και απόμακρων, ορεινών και νησιωτικών περιοχών.
Είναι η διαχείριση καλλιεργειών, που αναπτύσσονται στο ίδιο ή σε γειτονικό τεμάχιο αγρού, και πραγματοποιείται με τη διαδοχή διαφορετικών καλλιεργειών σε διαδοχικές καλλιεργητικές περιόδους. Θεωρείται από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τη διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους.
Με την αμειψισπορά επιτυγχάνεται η βελτίωση της γονιμότητας και της δομής του εδάφους ενώ μειώνονται τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα ζιζάνια, τις ασθένειες και τους εχθρούς που πλήττουν τις καλλιέργειες.
Στη χώρα μας συνηθίζεται το δίχρονο σύστημα αμειψισποράς όπου τον πρώτο χρόνο εφαρμόζεται αγρανάπαυση και τον δεύτερο χρόνο καλλιεργείται σιτάρι (για τα ξερά και φτωχά εδάφη) ή τον πρώτο χρόνο αραβόσιτο και τον δεύτερο σιτάρι (για τα γόνιμα και δροσερά εδάφη).
Τα φυτά που καλλιεργούνται με το σύστημα της αμειψισποράς, διαχωρίζονται σε τρεις ομάδες (φύλλωμα, καρποί, κόνδυλος ή ρίζα), ανάλογα με το μέρος του φυτού που θέλουμε να πάρουμε για κατανάλωση, κρατώντας ένα κομμάτι ακαλλιέργητο εφαρμόζοντας αγρανάπαυση.
Σημειώνεται ότι το φυτό που ακολουθεί δεν πρέπει να ανήκει στην ίδια οικογένεια και δεν πρέπει να έχει τις ίδιες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά ή κοινούς εχθρούς και ασθένειες σε σχέση με το είδος της προηγούμενης καλλιέργειας
Είναι οι ενισχύσεις που δίνονται στους γεωργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να στηριχθεί το εισόδημά τους και να αποζημιωθούν για τα δημόσια αγαθά που προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.
Προέρχονται από τον πρώτο πυλώνα της ΚΑΠ και είναι εξ’ ολοκλήρου χρήματα του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Καταβάλλονται σε όλους τους δικαιούχους που υποβάλλουν δήλωση ΟΣΔΕ εφόσον κριθούν ενεργοί γεωργοί και τηρούν την ελάχιστη γεωργική δραστηριότητα.
Στις άμεσες ενισχύσεις περιλαμβάνονται η βασική ενίσχυση, η ενίσχυση για το πρασίνισμα, η ενίσχυση των μικρών γεωργών, η ενίσχυση των νέων γεωργών (πριμ 25%) και οι συνδεδεμένες ανά προϊόν ενισχύσεις.
Πληροφοριακό σύστημα στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι πληροφορίες για τις αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις (αμπελοτεμαχίων & καλλιεργητών) της χώρας.
Η κατάρτιση του πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2003-2005 και από τότε επικαιροποιείται διαρκώς με τις μεταβολές που δηλώνουν οι κάτοχοι/χρήστες των αμπελοκομικών εκμεταλλεύσεων.
Η «δομική» μονάδα του είναι το αμπελοτεμάχιο. Το αμπελοτεμάχιο εντοπίζεται, αποτυπώνεται και κωδικοποιείται στην χαρτογραφική βάση του συστήματος και συνδέεται με την πληροφορία για τον καλλιεργητή και την πληροφορία για το αμπελοτεμάχιο (έκταση αμπελοτεμαχίου, έκταση ποικιλίας, γεωπονικά στοιχεία (ποικιλία, ΠΟΠ, ΠΓΕ, δικαιώματα, έτος φύτευσης, κλπ).
Η καταχώρηση των πληροφοριών στο Αμπελουργικό Μητρώο (αρχικών και μεταβολών) γίνεται από τις ΔΑΟΚ κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης αμπελοκαλλιέργειας που υποβάλλει ο καλλιεργητής και των σχετικών διοικητικών ελέγχων (τίτλων, δικαιωμάτων φύτευσης κλπ).
Στον καλλιεργητή παρέχεται από το Αμπελουργικό Μητρώο η «καρτέλα αμπελοκαλλιέργειας» στην οποία περιλαμβάνονται τα στοιχεία του, τα συγκεντρωτικά στοιχεία της αμπελουργικής εκμετάλλευσης και τα αναλυτικά στοιχεία κάθε αμπελοτεμαχίου (αλφαριθμητικά και χαρτογραφικά).
Η καρτέλα αμπελοκαλλιέργειας είναι αναγκαία προϋπόθεση για συμμετοχή των παραγωγών σε προγράμματα και δράσεις του αμπελοοινικού τομέα (π.χ. πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων, δήλωση συγκομιδής οινοποιήσιμων ποικιλιών κλπ).
Αποτελεί το βασικό τμήμα των άμεσων ενισχύσεων και δίνεται στους γεωργούς με βάση τα δικαιώματα που κατέχουν και την έκταση την οποία αξιοποιούν (καλλιεργούν). Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από την αξία των κατεχόμενων δικαιωμάτων και τις διαθέσιμες εκτάσεις. Εφόσον ο γεωργός δηλώνει τόσες εκτάσεις όσα και τα δικαιώματα του, τότε πληρώνεται το σύνολο της αξίας των δικαιωμάτων.
Η Βιολογική Γεωργία είναι ένα σύστημα παραγωγής το οποίο βασίζεται σε οικολογικές πρακτικές, αρχές και μεθόδους μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η αμειψισπορά των καλλιεργειών, η ανακύκλωση των φυτικών υπολειμμάτων και της ζωικής κοπριάς, η χλωρή λίπανση, η λογική χρήση των γεωργικών μηχανημάτων και οι βιολογικοί τρόποι αντιμετώπισης εχθρών και ασθενειών, με στόχο την επαναφορά της οικολογικής ισορροπίας στις καλλιέργειες και τη διατήρηση της γεωργικής ποικιλομορφίας.
Σκοπός του συγκεκριμένου συστήματος παραγωγής είναι η παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, ασφαλή για τον καταναλωτή χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων, χημικών λιπασμάτων ή αντιβιοτικών και με απόλυτο σεβασμό στην προστασία και βελτίωση του γεωργικού και φυσικού περιβάλλοντος καθώς και της βιοποικιλότητας.
Η στροφή προς το βιολογικό μοντέλο παραγωγής αποτελεί συνήθως συνειδητή επιλογή των παραγωγών η οποία ενισχύεται οικονομικά προκειμένου να αντισταθμιστεί η απώλεια εισοδήματος που δημιουργείται από τις μικρότερες αποδόσεις που επιτυγχάνονται σε σύγκριση με τη συμβατική γεωργία και ενθαρρύνεται μέσω ενός συστήματος ελέγχου πιστοποιήσεων και σήμανσης των βιολογικών προϊόντων το οποίο υποστηρίζεται από ανεξάρτητους εγκεκριμένους φορείς πιστοποίησης.
Πρόκειται για άμεση, επείγουσα και σύντομη προειδοποίηση που απευθύνεται στους παραγωγούς.
Τα τεχνικά δελτία εκδίδονται από τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου και αφορούν συγκεκριμένες καλλιέργειες κατά περιοχή. Στοχεύουν στην ενημέρωση των παραγωγών για ασθένειες ή/και εχθρούς των καλλιεργειών κατά τη χρονική περίοδο έκδοσής τους, περιλαμβάνοντας οδηγίες για την καταπολέμηση τους με εγκεκριμένα σκευάσματα ή για προληπτικές επεμβάσεις και καλλιεργητικά μέτρα που πρέπει να αναληφθούν άμεσα καθώς και πληροφορίες για την αναγνώριση των προσβολών.
56
22
80
45
34
15
Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που επιθυμούν να εμφανίζονται στους καταλόγους προτρέπονται να συμπληρώσουν την Αίτηση Εγγραφής.

Ο Κόμβος Αγροτικής Πληροφόρησης είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου προς όφελος του τοπικού αγροτικού πληθυσμού.
Απευθύνεται σε όσους δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά στον αγροτικό τομέα ή ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η συστηματική παροχή ουσιαστικής, έγκυρης, και αξιόπιστης πληροφόρησης. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται σε συστηματική βάση αναγνώριση, διασταύρωση, ανάλυση, αξιολόγηση και παρουσίαση πληροφοριών.
Η θεματολογία της πληροφόρησης καλύπτει τεχνικά, διοικητικά, αναπτυξιακά, χρηματοδοτικά και άλλα αντικείμενα που αφορούν οριζόντιες πτυχές της αγροτικής δραστηριότητας ή τα επιμέρους παραγωγικά συστήματα που έχουν ισχυρή παρουσία στα όρια του Δήμου ή με δυναμική περαιτέρω ανάπτυξης.
Στον κόμβο αγροτικής πληροφόρησης του Δήμου μας μπορείτε να βρείτε:
ΤΟΠΙΚΑ – Πληροφορίες σχετικά με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ή συμμετέχει ο Δήμος στον αγροτικό τομέα
ΕΠΙΚΑΙΡΑ – Θέματα που αφορούν στην τρέχουσα αγροτική επικαιρότητα. Προθεσμίες, επικείμενες δραστηριότητες, γεωργικές προειδοποιήσεις κ.α.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ – Επιλεγμένα θέματα που αναλύονται διεξοδικά ώστε οι επισκέπτες να έχουν μια σαφή και πλήρη εικόνα για το συγκεκριμένο αντικείμενο
ΟΡΟΛΟΓΙΑ – Επεξηγήσεις και ανάλυση διαφόρων όρων που χρησιμοποιούνται συχνά στον αγροτικό τομέα
ΔΙΚΤΥΟ – Κατάλογοι επιχειρήσεων και οργανισμών που υποστηρίζουν με υπηρεσίες και προϊόντα τον τοπικό αγροτικό πληθυσμό
Ο εμπλουτισμός του περιεχομένου του κόμβου αγροτικής πληροφόρησης γίνεται με την υποστήριξη της SIMBIOSIS .
.l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’https://www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);
ga(‘create’, ‘UA-93973703-1’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);